“Macbeth” sai tunnustatud riikliku kultuuri aastapreemiaga.

“Macbeth” sai tunnustatud riikliku kultuuri aastapreemiaga.
Foto: ERR/pressimaterjalid

8. veebruaril, 2024 kinnitas valitsus riiklike kultuuri aasta- ning elutööpreemiate laureaadid. 21. veebruaril toimunud pidulikul traditsioonilisel riiklike preemiate kätteandmisel Eesti Teaduste Akadeemias pälvisid Tiit Ojasoo, Olari Elts ja Ene-Liis Semperi Eesti Draamateatri, ERSO ja Eesti Kontserdi koostöölavastuse „Macbeth“ lavale toomise eest ühena viiest riikliku kultuuri aastapreemia.

“See on võimalik ainult Eestis, et üks suur sümfooniaorkester, suur teater ja suur kontserdiorganisatsioon panevad sabad kokku, keegi üksteisele arveid ei esita ja nad teevad koos valmis ühe muusikateatriteose. Kokkuvõttes see ongi suur, aga kui seda tegema hakkasime, siis me ju ei mõtelnud, et see peab olema suur, vaid me mõtlesime ja Ene-Liis sõnastas seda korduvalt, et see peab olema sündmus, see peab olema midagi erakordset,” ütles Tiit Ojasoo ETV aastalõpusaates “Aasta tippsündmused 2023: Elamused.”

Kultuuriminister Heidy Purga sõnul on riiklikud preemiad on kõrgeim valitsuse tunnustus kultuuri- ja spordirahvale, sest preemiate laureaadid on oma valdkonda andnud mõõtmatu panuse ning inspireerinud meie ühiskonda oma mõtete, loomingu ja saavutustega.

Sel aastal esitati riiklikele spordi- ja kultuuri elutöö- ja aastapreemiatele 134 kandidaati.

Allikad:

Eesti Kultuuriministeerium
ERR